Handeln

Syftet med det här projektet är att undersöka hur anställningsformer, anställningsotrygghet och psykosocial arbetsmiljö hänger samman med arbets- och hälsorelaterade faktorer bland kvinnor och män i handelssektorn.

Interiör shoppingcenter.

Varför är det viktigt att undersöka handelssektorn?

Handeln utgör en stor del av den privata sektorn med mer än en halv miljon anställda i Sverige. Detaljhandeln genomgår en strukturomvandling till följd av globalisering och digitalisering. E-handeln växer och utgör en allt större del av den totala omsättningen inom handeln. Det innebär utmaningar i form av förändrade anställningsformer och nya arbetssätt som ställer krav på rörlighet och kompetensutveckling.

Samtidigt finns klassiska riskfaktorer i arbetsmiljön inom handeln, så som fysiskt krävande uppgifter med repetitiv belastning och tunga lyft. Dessutom har många handelsanställda obekväma arbetstider och servicearbete med frekventa kundkontakter.

Trots att handeln är en sektor med många anställda, där sektorn genomgår omfattande förändringar och kännetecknas av en stor variation av anställningsförhållanden och arbetskrav, finns det begränsat med forskning om den psykosociala arbetsmiljön inom handeln.

Det är ungefär lika många kvinnor som män som arbetar inom handeln, men det finns en könssegregering inom sektorn som innebär att kvinnor och män i många fall arbetar med olika typer av tjänster och produkter. Det är exempelvis vanligare att kvinnor arbetar med försäljning inom konfektion medan män arbetar med försäljning av IT och teknologi. Det är därför möjligt att kvinnors och mäns arbetsvillkor varierar, vilket i så fall även kan innebära könsskillnader när det gäller hälsa och välbefinnande.

Vad är det långsiktiga målet?

Vi hoppas kunna öka kunskapen kring betydelsen av de olika anställningsformer och anställningsvillkor som finns inom handeln. Förhoppningen är att sådan kunskap ska kunna bidra till att utveckla ett arbetsliv inom handeln som är hållbart genom att förebygga arbetsrelaterad ohälsa och bidra till handelns konkurrenskraft.

Referensgrupp

En referensgrupp bestående av företrädare för arbetsmarknadens parter.

Gruppen består av följande personer

  • Stefan Carlén, Handelsanställdas Förbund
  • Shadé Jalali, Unionen
  • Ola Sundström, Sveriges Ingenjörer
  • Charlotte Tarschys, Akavia

Forskningsfinansiär

I projektet om handeln ingår även ett separat forskningsprojekt finansierat av Handelsrådet (projektledare Magnus Sverke). Projektet heter Handeln som attraktiv arbetsplats: Arbetsmiljöfaktorers betydelse för attityder, beteenden och hälsa.

Detta projekt har samma referensgrupp som ovan.

Examensuppsatser

Bergstock Johansson, F., & Sander, E. (VT 2021). Lönesättningens inverkan på arbetsrelaterade attityder: En kvantitativ studie kring vilken inverkan kommunikation i lönesättningen har för arbetstrivsel och lönetillfredsställelse inom handel- och besöksnäring. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Helena Falkenberg.

Dybeck, K., & Lindvall, L. (HT 2022). Att arbeta övertid utan betalning: En kvalitativ studie om butiksanställdas upplevelser av att arbeta obetald övertid. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Helena Falkenberg.

Ersson, L., & Lindeman Pihl, M. (HT 2023). Vad betyder krav och resurser för medarbetares arbetstrivsel, arbetsprestation och intention till uppsägning? En studie inom handel- och besöksnäringen. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Magnus Sverke.

Frick, C., & Ekervhén, F. (VT 2021). Vilken betydelse har personlighet för att få ihop livspusslet? – En studie om anställda inom handel- och besöksnäring. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Helena Falkenberg.

Green, E., & Gustavsson, J. (VT 2022). Viljan att stanna kvar på en arbetsplats: En studie om samband mellan anställdas psykologiska behov och vilja att stanna kvar på sin arbetsplats och organisationsengagemang inom handel- och besöksnäring. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Helena Falkenberg.

Lönn, J., & Moudi Jonsander, L. (HT 2023). Anställningsotrygghet inom handel och besöksnäring: Demografiska kännetecken samt arbets- och hälsorelaterade utfall för grupper med olika nivåer av upplevd otrygghet. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Magnus Sverke.

Ström, E., & Wallón, F. (VT 2023). Faktorer av betydelse för handelsanställdas val av fackligt medlemskap. Kandidatuppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Magnus Sverke.

Syoufani, L. (VT 2022). Do different sources of social support moderate differently between job insecurity and individual and organizational outcome variables? Masteruppsats vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet. Handledare: Jacobus Pienaar.

 

Kontakt

På denna sida